Follow Us on Twitter

DeveloperDerby 2013: APEX vs. Grails vs. Oracle Suite

Gepubliceerd in

Eeuwige RoemMaart 2013 – De DeveloperDerby is een jaarlijkse programmeerwedstrijd voor alle (aankomende) medewerkers van Whitehorses. Het doel is om in 24 uur tijd zoveel mogelijk functionaliteit van een (fictieve) case te realiseren. Software ontwikkelen doe je niet alleen, dus in teams van 2 of 3 personen werd op 1 en 2 maart de strijd met elkaar aangebonden. In dit Whitebook een sfeerimpressie van deze battle!

De voorbereiding

Meteen na de opening van de inschrijving, melden de teams zich aan. De gezonde competitie word al gelijk duidelijk, waarbij de teams allemaal op voorhand de overwinning claimen. Teams zijn vrij om een technologie te kiezen en ook dit jaar is het een breed scala: team Woody Ropy doet met APEX mee, team Rock 'n Roll gebruikt Grails en team Kansloze Terror is een "alle-Oracle-producten-die-handig-lijken"-team (waaronder een Oracle Private Cloud met SOA Suite en BPM Suite).

Voorbereiding 1 Voorbereiding 2

De kickoff

KoffieVrijdagochtend 1 maart, de teams druppelen binnen. Koffie, croissantje, laptop installeren en daarna verzamelen voor de gezamenlijke kickoff. Na wat onnozele informatie over snacks, lunch en avondeten is het tijd voor serieuze zaken: de onthulling van de case. We gaan aan de slag om BlueSheep te helpen bij het stroomlijnen van hun bedrijfsprocessen! Voor de teamspirit krijgt iedereen nog een prachtige oranje polo, die (hoe toevallig) eind april ook uitstekend gebruikt kan worden bij het koninklijke feestje.

De case

BlueSheep logoBlueSheep levert hoogwaardige IT-expertise aan haar klanten. Het is niet altijd gemakkelijk om goed inzicht te hebben in de beschikbare expertise, de vraag vanuit de markt en de opvolging van leads. Om dat proces beter te faciliteren is BlueSheep op zoek naar geautomatiseerde ondersteuning vanaf binnenkomst van de opdracht tot een eventuele plaatsing van een medewerker. Dit stelt de backoffice van BlueSheep in staat om sneller en beter te matchen, met een beter inzicht in de lopende aanvragen.

Alle teams gaan aan de slag om het probleem van BlueSheep zo goed mogelijk op te lossen. De hoeveelheid functionaliteit bepaalt voor de helft het uiteindelijke resultaat, daarnaast telt ook de samenwerking binnen het team, samenwerking met de klant en de afsluitende presentatie op zaterdag mee voor het eindoordeel. De teams worden beoordeeld door elkaar en door de klant, BlueSheep (in de persoon van Frank Dorst).

Bloed, zweet en tranen

Alle teams gaan voortvarend aan de slag. Het blijkt dat er goed geluisterd is naar het advies om je technologiestack voor te bereiden. BlueSheep heeft het druk met afspraken om functionaliteit af te stemmen en het zoemt lekker in het pand. Tussendoor nog even een broodje happen en 's avonds een pizza met voorzichtig het eerste biertje. We werken nog door tot een uur of 10 's avonds en dan worden de laptops dichtgeklapt. Daarna nog een drankje en naar huis voor een paar uur slaap. Een paar die hards plakken er nog wat uurtjes Ierse pub aan vast. Of dat slim is…

Kansloze Terror Rock 'n Roll 

Woody Ropy Woody Ropy

Zaterdag

Zaterdagochtend 8 uur. Na wederom een kop koffie met een croissantje gaan de laatste beschikbare uren in. Er worden nog wat afspraken met de klant gepland. Bij het ene team lijken de werkzaamheden meer op polijsten, bij het andere team wordt er zachtjes binnensmonds gevloekt. De spanning stijgt. Er wordt afgewogen of het nu wel zo slim is om die ene component nog even aan te passen (met het risico dat het daarna misschien wel niet meer werk!). Om 11 uur gaan de laptops weer dicht en wordt het tijd om naar elkaars resultaten te gaan kijken.

Presentatie en uitslag

WinnaarsElk team krijgt 20 minuten de tijd om zijn resultaat aan de rest van de groep te presenteren. Iedereen is heel benieuwd wat elk team gepresteerd heeft! Team APEX heeft een redelijke hoeveelheid functionaliteit weten te realiseren. Het Grails-team blijkt onderweg nogal veel Grails-eigenaardigheden tegengekomen te zijn ("oh, werkt dat in Grails zo?"). Hierdoor hebben ze uiteindelijk minder kunnen realiseren dan ze gehoopt hadden. Het Oracle SOA/BPM-team had ook een flink stuk functionaliteit. Maar wie is dan de winnaar? Na het invullen en verwerken van alle scoreformulieren blijkt dat team Rock 'n Roll (met Grails) een 3e plek behaald heeft. De tweede plaats is voor Kansloze Terror (Oracle SOA/BPM) en team Woody Ropy (APEX) gaat er met de hoofdprijs vandoor. Naast een kleine hoeveelheid extra functionaliteit gaf vooral de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie de doorslag. Op naar de volgende editie!

Meer info

Dit is niet de eerste keer dat we een DeveloperDerby georganiseerd hebben. Er zijn onder andere ook DeveloperDerby's geweest in 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010. Leuk om nog eens na te lezen!

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.