Follow Us on Twitter

APEX: klaar voor Mobile, HTML5 en de Cloud

Gepubliceerd in

April 2012 - De afgelopen jaren heeft Oracle's Application Express een stormachtige ontwikkeling meegemaakt. Van een nichetool die door een beperkte groep gebruikers voor een beperkte groep van toepassingen werd gebruikt, is APEX een volwassen ontwikkelomgeving geworden met een grote populariteit bij zowel ontwikkelaars als business. Het op 26 maart georganiseerde congres van de Oracle Gebruikersclub Holland (OGh) bewees dat eens temeer.

Met een goede mix van technische sessies en klantverhalen gericht op zowel de beginnende APEX-ers als de gevorderden, bleek waar APEX momenteel staat, maar ook waar het naartoe gaat.

Mobile

De grootste buzz op het OGh symposium was toch wel de ontwikkeling van mobiele applicaties voor APEX. Met behulp van jQuery Mobile is het nu al heel goed mogelijk om applicaties te bouwen die geschikt zijn voor smartphones en tablets. Diverse sessies beschreven allerlei mogelijke toepassingen.

Het inpassen van jQuery Mobile in een APEX-applicatie is een kwestie van het invoegen van de JavaScript-packages en het CSS-bestand in de template van de applicatie.

Mobile Page Template

Daarna kan de ontwikkelaar alle voordelen gebruiken die jQuery biedt voor het ontwikkelen van applicaties op mobiele apparaten.

Mobile app

Toeters en bellen (HTML5)

Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat APEX-applicaties saai zijn, geschikt voor serieuze intranet-sites of simpele CRUD-toepassingen, maar in ieder geval niet voor flashy websites. Ook van deze stelling werd het tegendeel duidelijk bewezen.

Diverse presentaties toonden de mogelijkheden die APEX biedt op het gebied van HTML5, CSS en jQuery. Zo is het tegenwoordig mogelijk om notificaties naar de desktop te pushen. Websites zoals Google en applicaties als Tweetdeck in Google Chrome maken hier al gebruik van.

Notification

Op deze manier is het mogelijk om bij een bepaalde gebeurtenis in de applicatie een bericht te tonen op desktop van de gebruiker, zonder de browser te verversen.

Ook het gebruik van Websockets werd getoond. Dit HTML5-protocol faciliteert het pushen van data naar een webapplicatie. Normaal gesproken moet een webpagina ververst worden om wijzigingen in de onderliggende data te tonen. Met Websockets is het mogelijk om die gewijzigde data op de webpagina te tonen, zonder deze opnieuw te verversen.

In combinatie met een service als Beaconpush.com kunnen dan bijvoorbeeld vanuit de database berichten naar de gebruiker van een applicatie gestuurd worden. Bijvoorbeeld in een applicatie die aandelenkoersen toont, kan dit zeer voordelig zijn. Omdat beurshandelaren zo snel mogelijk moeten inspelen op gewijzigde koersen, willen ze die gegevens dus ook zo snel mogelijk zien.

Een ander voorbeeld is een dashboard applicatie waarin de waarde van temperatuursensoren wordt getoond. Als zo'n sensor een te hoge temperatuur detecteert, kan er een waarschuwing naar de APEX-applicatie worden gestuurd, zodat de gebruiker zo snel mogelijk actie kan ondernemen.

Business Applicaties (Centraal Boekhuis)

Naast al het HTML5 en Mobile geweld, blijft Application Express natuurlijk uitermate geschikt voor traditionele bedrijfsapplicaties die minder afhankelijk zijn van het uiterlijk, maar meer van de functionaliteit. Hiervan was de presentatie van Chris Amelink over APEX bij het Centraal Boekhuis een uitstekend voorbeeld.

Chris legde uit hoe in eerste instantie het Centraal Boekhuis is overgestapt van hun voorgaande front-ends die waren gebaseerd op J2EE, naar APEX 3.1. Meer recent bleek het noodzakelijk om deze APEX-applicaties te upgraden naar APEX 4.1.

Om dit uit te voeren is een Scrum-project ingericht. Hierdoor is Centraal Boekhuis in staat geweest om zeer snel en accuraat alle applicaties bij te werken. Een bijzonderheid hierbij is, dat Centraal Boekhuis erin is geslaagd om grotendeels geautomatiseerd te testen.

De tool die hiervoor gebruikt is, heet Selenium. Met deze Firefox-plugin is het mogelijk om een script op te bouwen, dat acties in een browser simuleert. Een tester kan op die manier een aantal acties binnen een webapplicatie uitvoeren, opnemen en later weer afspelen. Daarmee kan dus vergeleken worden of de acties voor en na de migratie hetzelfde resultaat opleveren.

Centraal Boekhuis is mede dankzij deze tool geslaagd in het migreren van 16 applicaties met in totaal 393 schermen binnen 6 weken (met tegelijkertijd een migratie van de database van 10g naar 11g!).

Tijdens de sessie wees Chris Amelink ook nog op het recent uitgebrachte Statement of Direction betreffende Forms, Reports en Designer. Hierin geeft Oracle aan dat het nog steeds achter de klassieke development omgevingen staat (er komen zelfs 12c versies van Forms en Reports), maar dat het blijft adviseren om te migreren naar modernere omgevingen. Zoals gebruikelijk is de combinatie jDeveloper met ADF een speerpunt, maar voor het eerst wordt ook Application Express genoemd als valide mogelijkheid voor bedrijven.

"Oracle Application Express (APEX) may provide a fit as it leverages PL/SQL for business logic scripting, and offers a productive environment for simple HTML forms."

Foutafhandeling

Een presentatie die een aparte vermelding waard is, was die van John Scott. John is al jaren een zeer gewaardeerde spreker met altijd een verrassende manier van denken in z'n presentatie.

Ditmaal sprak hij over de vernieuwde foutafhandeling in APEX 4.1. Daarmee zijn verschillende interessante dingen mogelijk geworden.

 • Positioneren van de foutmelding op het scherm
 • Vang elke fout af met behulp van een error handling function
 • Betere ondersteuning van foutafhandeling in Tabular Forms

Door slim gebruik te maken van REST (REpresental State Transfer) webservices, is het bijvoorbeeld mogelijk om een koppeling met Jira te maken. Jira is een bekende en veelgebruikte tool om bugs en taken te beheren.

Als voorbeeld had John een demo gemaakt, waarbij een bepaald type error zorgde voor een automatisch bugreport in Jira, zelfs inclusief screenshot van de applicatie op het moment dat de fout zich voordeed.

Dit toont maar weer aan welke creatieve mogelijkheden er zijn met behulp van Application Express.

In de Cloud

Tijdens Oracle Open World 2011 werd door Larry Ellison al de Oracle Public Cloud aangekondigd. Dit platform biedt de mogelijkheid aan klanten en partners, om zonder zelf een server te hoeven inrichten, toch gebruik te kunnen maken van verschillende Oracle producten. Het gaat daarbij om Oracle Fusion CRM, Fusion HCM, Social Network, Java en uiteraard de Oracle Database.

Cloud Apps

Oracle heeft ervoor gekozen om de administratie van de Cloud producten te laten onderhouden in Application Express. Bovendien wordt APEX meegeleverd als de standaard ontwikkeltool in de Database Cloud en zullen verschillende APEX applicaties beschikbaar zijn. Hiermee wordt duidelijk aangegeven dat APEX echt een strategisch product is voor Oracle.

Oracle Public Cloud

Hoe dit allemaal in de praktijk gaat uitpakken, is nog even afwachten. Binnenkort gaan de eerste publieke tests van start.

APEX 4.2

Het meeste nieuws kwam uit de keynote. Patrick Wolf uit het team dat APEX ontwikkelt, vertelde over de toekomstplannen voor versie 4.2. Uiteraard moest Patrick zich aan de Safe Harbour clausule van Oracle houden, zodat we niet voor 100% rekening mogen houden met de door hem voorgestelde lijst, maar het team doet in elk geval heel erg z'n best om alle plannen uitgevoerd te krijgen in de volgende release van APEX.

Een aantal van de hoogtepunten die hij noemde, wil ik hier beschrijven.

 • Native jQuery Mobile ondersteuning
  Met het toevoegen van jQuery Mobile aan APEX, wordt het mogelijk om sneller en makkelijker applicaties te bouwen die geschikt zijn voor mobiele apparaten als tablets en smartphones. Die mogelijkheid is er momenteel al, zoals uit het begin van dit Whitebook is gebleken, maar door jQuery Mobile te integreren in APEX, wordt het veel makkelijker om er gebruik van te maken.
 • HTML5 item types en attributes
  APEX kent al diverse standaard item types, voorbeelden hiervan zijn select lists, checkboxen en text items. Deze item types worden uitgebreid met een aantal types die HTML5 biedt. Deze hoeven dus niet meer als Plug-in te worden geïmporteerd, maar zijn direct bruikbaar met alle bijbehorende attributen.
 • Nieuwe region types
  In APEX 4.2 zullen nieuwe region types hun intrede doen. Een voorbeeld daarvan is het List type. Deze is vooral geschikt voor applicaties op smartphones. Een ander nieuw region type is geschikt voor maps. Het was tijdens de sessie nog niet geheel duidelijk of dit Google Maps of een ander product zal zijn.
 • LDAP/Active Directory authenticatie voor workspaces
  Nu is het alleen nog mogelijk om op een workspace in te loggen via een gebruikersnaam die binnen de APEX Administration is aangemaakt. Hierdoor ontstaat binnen veel organisaties een dubbele boekhouding. In APEX 4.2 wordt de mogelijkheid geïntroduceerd om gebruikers direct vanuit LDAP of Active Directory toegang te geven als ontwikkelaar of business gebruiker. Op deze manier worden bijvoorbeeld Team Development en Websheets veel toegankelijker.

De lijst is nog veel langer. In totaal noemde Patrick een kleine 20 grote en kleine wijzigingen die APEX weer zullen verbeteren en klaar maken voor de toekomst.

Naast alle plannen voor APEX zelf, kondigde Patrick in zijn keynote ook een vernieuwing voor de APEX Listener aan. In de volgende versie zal Apache FOP geïntegreerd zijn. Hierdoor is het voortaan niet meer nodig om een aparte OC4J container te hebben om FOP te kunnen gebruiken. Apache FOP wordt gebruikt door ontwikkelaars om PDF en andere documenten met uitgebreide opmaak te kunnen genereren vanuit onder andere APEX applicaties. Het is een gratis alternatief voor BI Publisher, met wat minder opties, maar zeer bruikbaar voor veel gebruikers.

Conclusie

Application Express kent een hele grote community in Nederland. Behalve bij ontwikkelaars is APEX ook zeer populair bij de business geworden. Beide groepen zien de voordelen en mogelijkheden die APEX biedt.

Tijdens de OGh APEX dag is heel erg duidelijk geworden dat Oracle strategisch in heeft gezet op APEX. Oracle heeft een duidelijke commitment afgegeven, door APEX expliciet te noemen in de Statement of Direction van de Development tools, maar ook door APEX in te zetten als de administratie tool van de nieuwe Public Cloud.

De toekomst van Application Express is zonnig, zelfs met Clouds aan de horizon.

Referenties

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.