Follow Us on Twitter

APEX 4.1, de volgende stap

Gepubliceerd in

Zoals ieder jaar heeft Oracle ook dit jaar weer een grote release van Application Express uitgebracht. Nadat in 2010 APEX 4.0 is verschenen, is het dit jaar de beurt voor APEX 4.1.

Oracle heeft met deze nieuwe versie een aantal wensen van gebruikers vervuld. Dit Whitebook geeft een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Op het blog van Whitehorses publiceren we in de komende periode nog een aantal inhoudelijke artikelen, waarin verder wordt ingegaan op deze nieuwe features.

Nieuwe features overzicht

Error Handling

Een veel gehoorde klacht van voor APEX ontwikkelaars, is de beperkte vorm waarin fouten die de applicatie genereert kunnen worden getoond. Interne APEX errors worden normaal gesproken getoond met codes die de gebruiker weinig zeggen, en eigenlijk alleen interessant zijn voor een ontwikkelaar.

De melding “ORA-00001: Unique constraint (EMP_UK) violated“ zal een gebruiker weinig zeggen, maar als de melding getoond wordt als “Werknemer mag maar eenmaal voorkomen.” dan weet de gebruiker onmiddellijk wat er fout gaat.

Door het aangeven van een Error Handling Function bij de Applicatie Definitie kunnen dit soort errors door een eigen procedure worden opgevangen.

Een error als deze:

kan nu worden getoond aan de gebruiker met een duidelijke melding zoals hier:

Error handling

ROWID

Een groot gebrek van APEX is altijd geweest, dat het niet mogelijk was om een primary key te gebruiken van meer dan 2 kolommen, in de standaard DML processen. Als het bijvoorbeeld nodig was om een primaire sleutel te hebben op een tabel van 3 kolommen, dan moest er verplicht een unieke extra sleutel worden gemaakt in de tabel, voordat er bijvoorbeeld een Multi Row formulier gegenereerd kon worden op die tabel.

In APEX 4.1 is het mogelijk om een rij uniek te identificeren aan de hand van de ROWID. Hierdoor kunnen nu ook de standaard DML processen worden gebruikt op pagina’s die INSERT, UPDATE of DELETE uitvoeren op tabellen met meer dan 2 kolommen in de primary key.

Data upload


Naast het handmatig kunnen invoeren van gegevens, willen gebruikers van grote administratieve applicaties ook vaak bestanden met data aan kunnen leveren. Denk hierbij aan Excel-spreadsheets of teken-gescheiden bestanden. APEX kent nu een wizard, waarmee een ontwikkelaar makkelijk een serie pagina’s kan bouwen om gebruikers te ondersteunen in het uploaden van gegevensbestanden. De gebruiker krijgt dan in de applicatie de mogelijkheid om een bestand te uploaden, of om de inhoud van een bestand in de applicatie te plakken. Vervolgens kan hij of zij er allerlei transformaties op definiëren, waarmee de data op de juiste manier in de juiste tabel(len) kan worden opgeslagen.

Calendar

Diverse mogelijkheden zijn toegevoegd om calendars aantrekkelijker en functioneler te maken. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om drag-and-drop functionaliteit toe te voegen, zodat gebruikers een datum kunnen invoeren, door simpelweg te slepen.

Websheets

Websheets zijn in APEX 4.0 geïntroduceerd als de tool om heel snel applicaties te maken op basis van data. Hierbij worden aan gebruikers veel mogelijkheden gegeven die voorheen alleen bij ontwikkelaars lagen. De term “Excel-killer” werd hierbij door veel APEX kenners gebruikt.

Om Websheets nog gebruikersvriendelijker te maken, zijn de look-and-feel verbeterd, zijn er nieuwe page section types toegevoegd en is de data grid integratie verbeterd.

Tabular Forms

Het gebruik van Tabular Forms was altijd al zeer gemakkelijk. Een ontwikkelaar hoefde in principe alleen aan te geven welke tabel er in de Form beheerd moest worden en APEX deed de rest vanzelf.

Totdat er complexe validaties om de hoek kwamen. Het valideren over meerdere kolommen of rijen resulteerde vaak in uitgebreide PL/SQL code. APEX 4.1 heeft nu de optie om dergelijke validaties declaratief op te lossen, zodat nu alle validatie types beschikbaar zijn voor Tabular Forms.

Plug-Ins

Ook Plug-Ins zijn nieuw toegevoegd aan APEX 4.0. In de nieuwste versie is de functionaliteit van Plug-Ins uitgebreid. Ook is het nu mogelijk om Plug-Ins aan te maken voor authorizatie en authenticatie schemes. Hierbij kan gedacht worden aan een standaard Plug-In om LDAP authenticatie af te handelen, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden.

Dynamic Actions

De toepassing van Dynamic Actions is in Application Express 4.1 ook uitgebreid. Een Dynamic Action biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om declaratief client-side functionaliteit te bouwen, zonder kennis van Javascript of AJAX. In APEX 4.1 zijn deze mogelijkheden ook toegevoegd aan buttons. Daarnaast is het mogelijk om via een Dynamic Action meerdere waardes van items te manipuleren, in tegenstelling tot APEX 4.0, waar er altijd maximaal één waarde kon worden aangepast.

Accessibility

Oracle heeft in APEX altijd al veel aandacht geschonken aan het geschikt maken van applicaties voor gebruikers met beperkingen. In APEX 4.1 zijn ook deze mogelijkheden sterk verbeterd. Zo is de HTML die APEX genereerd nu veel beter geworden. Dit helpt speciale tools voor bijvoorbeeld slechtzienden of slechthorenden om een webapplicatie te presenteren aan z’n gebruikers. Daarnaast zijn de bestaande templates en themes van APEX zelf verbeterd.

Mobile

Ondanks de grootse verwachtingen op het gebied van mobiele applicaties, zijn de verbeteringen hierin beperkt. Er zijn wel diverse zaken toegevoegd, waardoor APEX applicaties voor mobiele apparaten beter worden ondersteund. Maar deze mogelijkheden zijn minder dan vooraf werd gedacht. Maarten van Luijtelaar laat in zijn Whitebook deze maand zien wat er nu al wel mogelijk is op het gebied van mobiele applicaties met APEX en jQuery Mobile.

Toekomst

Na APEX 4.1 volgt begin 2012 de volgende versie. APEX 4.2 staat wederom bol van verwachtingen. In het Statement of Direction is door Oracle al aangegeven dat de focus voor de volgende versie van APEX vooral zal liggen op mobiele applicaties. Dat geeft aan dat de beloften voor 4.1 op dit gebied alsnog zullen worden ingelost. Daarnaast zullen er verbeteringen komen op het gebied van Charts, Web Services en Application Deployment.

Conclusie

Versie 4.1 van Application Express biedt ontzettend veel nieuwe functionaliteit. Niet alleen voor ontwikkelaars, maar ook zeker voor gebruikers. Vooral de nieuwe Data Upload en verbeteringen aan Websheets betekenen verregaande mogelijkheden voor gebruikers.

De verbeteringen voor Plug-Ins, Dynamic Actions en ROWID zorgen ervoor dat ontwikkelaars nog makkelijker, hele ingewikkelde applicaties kunnen maken, zonder te moeten beperken in de architectuur van bijvoorbeeld de database.

Zoals eerder gezegd, zullen de APEX professionals van Whitehorses in de komende tijd veel van deze nieuwe features toelichten in technische blogs op blog.whitehorses.nl. Hierdoor kunnen we de nieuwe mogelijkheden uitgebreider bespreken dan in dit Whitebook kon.

Bronnen

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.