Follow Us on Twitter

Verslag Oracle OpenWorld 2010: kennis, netwerk en fun

September 2010 - Tussen 19 en 23 september jl. stond San Francisco weer in het teken van Oracle OpenWorld. Dit jaar werd voor het eerst naast OpenWorld en Oracle Develop ook de, vroeger door Sun georganiseerde, conferentie JavaOne gehouden. Whitehorses was dit jaar aanwezig met 3 personen. Een klein clubje tussen de in totaal 41.000 bezoekers (dit jaar 527 uit de Benelux) die naar San Francisco afgereisd waren. Naast Edwin Biemond en Douwe Pieter van den Bos, die als Oracle ACE sowieso zijn uitgenodigd en een sessie presenteren, ben ik er bij voor de strategische ontwikkelingen van Oracle.

Oracle OpenWorld is een intensieve week met veel sessies, netwerkbijeenkomsten en andere sociale activiteiten. Lange dagen dus, met veel indrukken. Naast de geplande sessies van de drie conferenties, waren er diverse bijeenkomsten van o.a. de regionale Oracle organisatie, verschillende communities en special interest groups. Genoeg dus om ons bezig te houden en ervoor te zorgen dat de jetlag geen kans krijgt. Dit Whitebook geeft een kort verslag van onze trip met nieuws van Oracle en interessante sessies.

Partner Council meetings bij Oracle

Op de vrijdag voor OpenWorld zijn geselecteerde partners uitgenodigd voor Partner Council meetings op het hoofdkantoor van Oracle. Whitehorses is uitgenodigd voor de SOA Council en de E2.0 meetings. Wij zijn daarom op donderdag al naar San Francisco gevlogen. Een lange reis met een overstap in Minneapolis.

Caltrain to OracleOndanks het tijdverschil van 9 uur, moeten we vroeg opstaan. De E2.0 sessie begint al om 9:00 en het hoofdkantoor van Oracle ligt niet in de stad. Vanaf ons hotel in het centrum van San Francisco, zijn we met de trein naar het hoofdkantoor van Oracle gegaan. Een interessante reis van bijna anderhalf uur (lopen, trein, lopen).

Tijdens de E2.0 Partner Council vertellen Oracle productmanagers over de functionaliteit van de onlangs uitgerolde versie, de visie en de roadmap voor de Content Management en WebCenter producten van Oracle. Daarnaast wordt feedback gevraagd vanuit de selecte groep van zo’n 20 aanwezigen van 12 partners uit alle delen van de wereld.

Whitehorses heeft veel ervaring met Oracle Portal en ook één en ander gedaan met WebCenter en Beehive. De informatie die we deze dag te horen krijgen, sluit goed aan op onze ideeën. We zien veel mogelijkheden voor projecten en klanten en het vraagt om meer onderzoek. Lees meer over deze meeting in de blogpost WebCenter Portal, Social BPM and more at the E2.0 Partner Council.

Helaas is de informatie die tijdens SOA Partner Council wordt gedeeld vertrouwelijk en mogen we daar  dus niets over mededelen.

De Partner Council meetings werden afgesloten met een diner in de Executive Dining Room van het Oracle kantoor. Al met al een zeer interessante dag.

Oracle HQ by Night ** Foto door Douwe Pieter van den Bos **
Oracle hoofdkantoor
Foto: Douwe Pieter van den Bos

Oracle ACE meetings en Benelux Partner Welkom

Na een rustige ochtend met een uitgebreid ontbijt, worden Edwin en Douwe verwacht voor de Oracle ACE Meeting. Tijdens een interessante rit door de stad op Segways krijgen deze Oracle-specialisten de kans om contacten te leggen, kennis uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. De ACE meeting wordt afgesloten met een diner in Sausolito aan de overkant van de baai.

This way to OpenWorld - this way to JavaOneSan Francisco is inmiddels volledig in de ban van de drie congressen. De stad staat op z’n kop. Door de enorme hoeveelheid bezoekers, is naast het enorme Moscone congrescentrum ook een aantal hotels nodig om voldoende ruimte te hebben voor alle sessies. Overal door de stad zie je dan ook richtingaanwijzers. Bovendien is er door JavaOne dit jaar nog een tweede straat afgesloten voor nóg een tent, naast de tent die er voor OpenWorld al een tweetal jaren wordt opgebouwd bij Moscone.

Zaterdagavond is het welkomstdiner voor de Oracle Partners uit de Benelux. Ook hier wordt de nadruk gelegd op het netwerken tussen de partners. Om dat te faciliteren zijn de tafels ingedeeld op interessegebied, BI, SOA, E2.0, database, Apex, etc.. Een aantal deelnemers is net vandaag gearriveerd in San Francisco en is te moe om echt mee te doen. De rest maakt er een leuke avond van, die met een kleinere groep van nog wakkere Oracle medewerkers en partners wordt afgesloten in de loungebar van één van de hotels in de buurt. Daar ontmoeten we ook Douwe en Edwin weer nadat hun ACE-programma is afgelopen.

Midden in de nacht worden we nog gewekt door een brandalarm en wordt ons hotel ontruimd. Dat is wel even schrikken, maar gelukkig blijkt er niets aan de hand te zijn. Het is helaas niet echt bevorderlijk voor de nachtrust, die toch al niet lang zal zijn vanwege het programma voor zondag.

Oracle Partner Network zondag

De eerste officiële dag van OpenWorld 2010 begint met een zeiltocht voor Oracle Partners uit de Benelux. Het is een gezellige tocht, hoewel een beetje fris. Met een grote groep partners op een schoener over de baai van San Francisco schept toch een band. Helaas is er onvoldoende tijd om de Golden Gate brug te kunnen zien.

Sailing on the Bay Lady Vanuit de boot, na een gezamenlijke lunch, gaan we naar Moscone voor registratie en de algemene Oracle Partner Network Meetings. Er zijn veel partners en de general session is in een enorme zaal met belangrijke Oracle executives. Oracle blijft duidelijk inzetten op samenwerking met partners. Zeker met partners die zich specialiseren, zoals Whitehorses o.a. doet op SOA, en zich daarmee onderscheiden richting klanten en de Oracle verkooporganisatie. Lees meer over de OPN dag op ons blog.

Larry’s Keynote met heel veel hardware en Fusion Applications

Dit jaar heeft Oracle-eigenaar Larry Ellison twee keynote presentaties op OpenWorld. Het thema voor dit jaar is Cloud. Veel sessies tijdens deze week gaan over cloud en tijdens de zondag keynote introduceert Larry de nieuwe Exalogic machine. Exalogic wordt gepositioneerd als "Private Cloud in a Box". Een kant-en-klaar platform waarmee grote organisaties in eigen beheer de flexibiliteit kunnen realiseren van bijv. Amazon EC2. Hiervoor moet het systeem eenvoudig te beheren zijn. Daarvoor zijn o.a. veel self service beheermogelijkheden ingebouwd en kan alle software van het systeem (van firmware tot middleware) worden gepatcht met één enkele patchfile. Exalogic is naast Personal Cloud ook een middleware machine, geoptimaliseerd voor het uitvoeren van Java-applicaties. Lees meer over dit spectaculaire platform, overigens met een genoemde prijs van ruim $1M voor een full rack, in ons blog Exalogic: the Private Cloud.

Larry Ellison presenteert op OpenWorld
Larry Ellison OpenWorld Keynote
Foto: Douwe Pieter van den Bos

Naast de Exalogic Elastic Cloud kondigt Larry een nieuwe Oracle Linux Kernel aan: de Unbreakable Enterprise Kernel (UEK). Met UEK biedt Oracle een nieuwe Linux kernel die is geoptimaliseerd voor moderne hardware, zoals de Exadata en Exalogic machines. UEK wordt meegeleverd met Oracle Linux naast de al bekende Red Hat compatible kernel. Oracle adviseert klanten om te kiezen voor UEK voor alle Oracle omgevingen op Linux. Volgens Larry is de keuze nu: snel of Red Hat compatible.

De derde grote aankondiging is de release voor Oracle Fusion Applications. Na ruim 5 jaar bouwen is nu eindelijk de volledig nieuw gebouwde applicatiesuite beschikbaar. Volgens Larry kunnen  "dappere klanten" vanaf nu beginnen. In het eerste kwartaal van 2011 komen de eerste 100 modules van Fusion Applications voor iedereen beschikbaar.

Fusion Applications is de eerste applicatiesuite die volledig is geschreven op basis van standaard middleware-talen en -componenten en met een service georiënteerde architectuur (SOA) voor eenvoudige integratie. De eerste demo’s laten een moderne user interface zien waarbij BI in de schermen en flows is ingebouwd.

Voor de eerste release ligt de focus op de volgende onderdelen:

 • Financial Management
 • Human Capital Management
 • Sales en Marketing
 • Supply Chain Management
 • Project Portfolio Management
 • Procurement Management
 • Governance, Risk & Compliance

Dit zijn vooral "horizontale" applicaties dus, die in alle bedrijfstakken kunnen worden ingezet. De industrie-specifieke toepassingen volgen waarschijnlijk later.

Al met al een heel sterk verhaal en hoewel ik geen specialist ben, lijkt dit een serieuze stap vooruit te zijn voor enterprise applicaties.

The Future of Java

Vanuit de Java community was er veel twijfel over de overname van Sun door Oracle. Wat zou het betekenen voor de toekomst van Java en hoe serieus is Oracle met de verdere ontwikkeling van de taal? Twijfel was er ook over JavaOne, dat Oracle dit jaar verplaatste en in feite samen heeft gevoegd met OpenWorld en Oracle Develop.

De openingskeynote van JavaOne wordt gedaan door Thomans Kurian (vice president van Oracle), die al sinds 1997 aanwezig is op JavaOne. Thomas benadrukt dat Oracle zeer gedreven is om de best mogelijke Java Virtual Machine (JVM) en Open Source implementaties te maken. Hij begint uiteraard met de releasedatum van versie 1.7, de volgende versie van de JVM. Deze wordt in de zomer van 2011 verwacht. JDK 1.8 zal minimaal een jaar later verschijnen maar nog wel in 2012. Doelstelling van de nieuwe JVM’s is het vergroten van de productiviteit van de ontwikkelaars door het gemakkelijker voor hen te maken. Daarnaast zal de JVM beter omgaan met meerdere cores , veel geheugen en snelle netwerken (lees: Exalogic). Nog belangrijker is de directe ondersteuning voor dynamische talen en ook dat komt de performance ten goede. Deze dynamische talen (zoals bijvoorbeeld JRuby) zijn populair door de zeer hoge productiviteit en daarom is het belangrijk dat deze talen zo goed en snel mogelijk in de JVM kunnen draaien.

Naast de JVM roadmap willen de Javanen natuurlijk ook weten hoe het staat met de NetBeans IDE en de GlassFish applicatieserver. Van beide producten zullen er in 2011 twee versies verschijnen. Vooral de aankondiging van nieuwe versies van NetBeans wordt met gejuich ontvangen, omdat men toch vreesde dat deze IDE uitgefaseerd zou worden.

Meet the Future of Java

Oracle’s Application Development Framework (ADF)

Tijdens Oracle Develop probeert Oracle vooral duidelijk te maken dat klanten met ADF een veilige en toekomstvaste keuze maken in deze roerige tijden, waarin de ene webtechnologie de ander razendsnel opvolgt. ADF maakt nu bijvoorbeeld gebruik van HTML5, AJAX, Flash, PNG en SVG. Als bijvoorbeeld SilverLight van Microsoft populairder wordt dan Flash, dan zal Oracle zijn ADF Rich Faces Components aanpassen voor SilverLight. Dit betekent voor de bestaande ADF applicaties dat men alleen de ADF Componenten libraries hoeft te upgraden. Metadata programmeren is dé manier om toekomstvast te zijn.

ADF gaat zich verder richten op Multi Channel ondersteuning. De ontwikkelaar hoeft dan alleen maar ADF te kennen om ook Excel, Mobiele Site of een native Applicatie voor Windows Phone en Blackberry maken. Oracle denkt zelfs na over Android applicaties. Oracle regelt vervolgens de rendering en synchronisatie. De code kan worden hergebruikt uit 1 van de andere applicaties.

Opvallend is ook dat Ted Farrell (Chief Architect and Senior Vice President, Tools and Middleware) in een interview aankondigt dat ADF ook beschikbaar komt als plugin in de Eclipse IDE. We zijn benieuwd naar de functionaliteit van deze plugin en of er bijv. ook ADF Binding en ADF Business Components worden ondersteund.

Enterprise Architectuur en Scrum

Naast heel concrete en productgerichte sessies, wordt er dit jaar op OpenWorld ook aandacht besteed aan architectuur en aanpak. Op maandag is er het Enterprise Architecture Executive Summit 2010 waar een groot aantal architecten, o.a. ook van Oracle bijeenkomen om over de rol van EA te praten. Met hun complete aanbod van hardware, storage, ontwikkelplatform, applicaties, etc., speelt Oracle een steeds grotere rol bij klantorganisaties. Met Enterprise Architectuur worden klanten geholpen om de juiste keuzes te maken vanuit het businessperspectief. Lees meer over de Enterprise Architecture Summit op het weblog van Douwe.

Enterprise Architectuur Summit 2010

Flexibiliteit en agility wordt veel genoemd bij Enterprise Architectuur (hoewel vaak als tegenovergestelde ervan). Agile ontwikkeling, bijvoorbeeld met behulp van Scrum, wordt steeds belangrijker. Op woensdagmiddag volgen wij een interessante sessie over Oracle Unified Method (OUM) en Scrum. OUM is een door Oracle ontwikkelde, op standaarden gebaseerde, methode waarmee organisaties de gehele IT lifecycle kunnen managen. OUM is ontstaan uit alle verschillende methodes die Oracle zelf heeft ontwikkeld en heeft gekregen vanuit de overgenomen bedrijven en is dus zowel bedoeld voor maatwerk ontwikkeling als voor standaard applicaties.

Tijdens de sessie "Managing an Oracle Unified Method Project (OUM) using Scrum" laten de sprekers zien hoe het Scrum proces past op de OUM concepten. OUM heeft vrij veel weg van PRINCE2 en de gepresenteerde aanpak komt sterk overeen met onze aanpak voor PRINCE2 + Scrum. De kracht van Scrum, en mijns inziens meer nog dan de kracht van OUM, wordt aangetoond aan de hand van een tweetal business cases. Het is duidelijk dat het werken in kleine stappen en samen met de opdrachtgever ook hier de sleutel tot succes is.

BPM, SOA en E2.0

Mijn persoonlijke focus is dit jaar BPM en SOA. Tijdens de Partner Council meeting is daar E2.0 aan toegevoegd. Oracle brengt deze producten steeds dichter bij elkaar en zorgt zo voor een compleet platform voor de klant.

BPM Suite en SOA Suite komen dichter bij elkaar voor beheer, terwijl de functionele scheidslijn duidelijker wordt. BPM is voor "business agility" en SOA is voor "technical agility". Voor beheer en ontwikkeling zijn het niet meer twee omgevingen. BPM processen draaien in dezelfde omgeving als BPEL processen en ze delen bijvoorbeeld de foutafhandeling. Vanuit beheerperspectief kan van het BPM proces doorgeklikt worden via het BPEL process naar Oracle Service Bus. Dit ziet er sterk uit.

In de SOA Suite roadmap presentatie vertelt Oracle dat de huidige versie van SOA Suite het meest complete en het best geïntegreerde product is in de markt. De focus voor de volgende release, versie 12c, ligt op de volgende punten:

 • verdere aansluiting op BPM Suite;
 • verbetering van de B2B oplossing;
 • meer nadruk op events;
 • functionaliteit voor cloud en (Oracle) hardware .

De BPM Suite roadmap presentatie heeft veel aandacht voor wat nu "Social BPM" wordt genoemd. Met Social BPM biedt Oracle een mogelijkheid om minder gestructureerde processen te ondersteunen. Door de integratie met WebCenter Spaces, kunnen gebruikers informatie delen over het proces via Wiki's, blogs, etc. Andere gebruikers kunnen ad hoc of via business rules aan een proces of een taak worden toegevoegd. En de integratie van SOA / BPM en E2.0 gaat verder. Naast het gebruik van WebCenter Spaces in BPM Suite, wordt in de toekomst BPM ingezet voor Content Management processen.

Helaas ben ik er niet aan toegekomen om deze functionaliteit te zien op de demo grounds. Ik ben enorm enthousiast over het concept en zie mogelijkheden voor onze klanten. Verwacht hierover meer van Whitehorses in de toekomst.

Conclusie

Ik kijk tevreden terug op Oracle OpenWorld 2010. Naast alle interessante en leerzame sessies, is vooral de energie die dit evenement geeft van onschatbare waarde. Er is veel uit te zoeken en genoeg om over na te denken. Een bezoek aan Oracle OpenWorld is een aanrader!

Oracle OpenWorld 2011

Nu, een paar dagen na OpenWorld 2010, heeft Oracle de inschrijving voor OpenWorld 2011 al weer geopend. Van 2 tot en met 6 oktober 2011 zal San Francisco weer Oracle-town worden. Ik hoop dat wij er dan weer bij zijn. Zelf alvast inschrijven? Het kan, tot 1 april voor "slechts" $1.795,00.: Oracle OpenWorld 2011 Registration. Wie weet of ze de top acts van dit jaars Appreciation Event kunnen overtreffen?!?

Black Eyed Peas op het Oracle OpenWorld Customer Appreciation Event
Black Eyed Peas op Oracle's Appreciation Event

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.