Follow Us on Twitter

Overstappen naar AIA 11g?

Oktober 2010 - Al meer dan een half jaar is de meest recente versie van Oracle Application Integration Architecture (AIA) beschikbaar. Niet alleen interessant als nieuw product, maar ook als upgrade voor bestaande klanten. In dit Whitebook wordt een aantal aspecten beschreven die in de business case voor een dergelijke beslissing moeten worden meegenomen.

Om een business case te maken voor de upgrade van AIA 2.5 naar AIA 11g, moeten de opbrengsten en besparingen worden afgewogen tegen de inspanning of investering. Hierbij richten we ons zoveel mogelijk op de kwantitatieve aspecten. Daarnaast zal een aantal belangrijke kwalitatieve aspecten worden benoemd.

In dit Whitebook wordt gekeken naar de volgende onderdelen van de business case voor een migratietraject:

 • De inspanning die nodig is om de hardware- en software-infrastructuur in te richten die nodig is om AIA 11g te kunnen gebruiken;
 • De inspanning die nodig is om de migratie uit te voeren;
 • De besparing tijdens het ontwikkelen van integraties door een verhoogde productiviteit;
 • De besparing in de beheerfase door een verhoogde productiviteit.

Inrichten software infrastructuur

Om AIA 11g Foundation Pack te kunnen installeren zijn de volgende softwarecomponenten nodig:

 • Oracle RDBMS 11g;
 • JRockit Mission Control (of een anderedoor WebLogic Server en SOA Suite 11g ondersteunde JDK);
 • WebLogic Server (WLS);
 • Repository Creation Utility (RCU);
 • SOASuite 11g R1 PS1 of PS2;
 • Enterprise Repository;
 • AIA 11g R1 (met patch 9717829 indien SOA Suite 11g R1 PS2 gebruikt wordt, zie ook deze blogpost).

Dit is een set van componenten die zonder onoverkomelijke problemen geïnstalleerd kan worden. Hoewel de installatiedocumentatie van het AIA Foundation Pack best verbeterd kan worden, mag ook dit geen beletsel meer vormen. De hoeveelheid blogposts die verduidelijking en oplossingen voor eventueel voorkomende problemen biedt (zie bijvoorbeeld hier, hier en op de Oracle forums over AIA) heeft inmiddels voldoende omvang bereikt.

Installeren in JDeveloper

Uitvoeren migratie

Voor het uitvoeren van de migratie van AIA 2.5 naar 11g is een Migration Utility beschikbaar. Deze neemt echter maar een deel van de werkzaamheden uit handen. Een deel van de migratie is dan ook, zoals ook beschreven in de Migration Guide, handwerk. Aangezien enkele delen van deze Migration Guide niet volledig duidelijk zijn wordt aangeraden om een partner met ervaring te betrekken of om tijd te reserveren waarin de benodigde ervaring met de omzetting kan worden opgedaan. Voor een tweetal kleine foutjes in de migratiescripts zijn oplossingen beschreven en beschikbaar.

Voor het deel van de migratie dat niet geautomatiseerd kan worden, moet voldoende tijd voor de migratie worden ingepland en in de business case worden meegenomen.

Ontwikkelfase

Tijdens een Proof of Concept (PoC) voor een klant is de productiviteitsverhoging tijdens de ontwikkelfase gemeten. Dat is gedaan door de ontwerpen die reeds in AIA 2.5 gerealiseerd waren ook met AIA 11g te bouwen. Daarbij is het benodigd aantal uren voor de realisatie met elkaar vergeleken. Uit deze metingen is gebleken dat het aantal bouwuren kon worden teruggebracht tot 50% per integratie (van applicatie tot applicatie). Wellicht ten overvloede, de uren voor het ontwerp vallen hier niet onder.

De besparing die in totaal gerealiseerd kan worden, hangt af van het aantal integraties dat gerealiseerd moet worden. Aangezien elke situatie in bepaalde mate uniek is, kan het zeker interessant zijn om de mogelijke besparing voor uw project in een PoC te achterhalen. Om vervolgens een zinvolle vergelijking te kunnen maken moet een voldoende betrouwbare baseline aanwezig zijn. Anders is niet duidelijk waarmee de gegevens uit de PoC vergeleken moeten worden en wordt het lastig om concrete uitspraken te doen. Een andere belangrijke factor is het aantal integraties dat nog gerealiseerd moet worden. Indien dit laag is, wordt het lastiger om hier voldoende besparing te bereiken.

Daarnaast is er nog een aantal factoren dat lastiger te kwantificeren is. Hierbij profiteert AIA 11g sterk van de voordelen die de Oracle SOA Suite 11g biedt ten opzicht van de voorgaande versies. Wat in 10g de Enterprise Service Bus (ESB) was, is binnen 11g bekend als Mediator. Een van de grote slagen die Oracle gemaakt heeft met de overstap naar 11g is de betere integratie van de ontwikkelomgevingen van BPEL en Mediator. Die hebben nu een vergelijkbare interface, voorheen moest de ESB deels in JDeveloper en deels in de webconsole geconfigureerd worden. Ook het deployen van Mediator is in onze ervaring een stuk verbeterd ten opzicht van de voorgaande versie. Daarnaast hebben BPEL en Mediator binnen SCA (Service Component Architecture) nu dezelfde manier van deployen. De SCA composite is nu een zogenaamde “single deployment unit”. Hoeveel tijd dit bespaart is lastig vast te stellen. Het is wel een stuk beter voor het humeur van de ontwikkelaars.

Een andere factor die veel tijd kan besparen en tot een beter beheerbare omgeving leidt is de introductie van de Meta Data Services (MDS) in 11g. MDS wordt gebruikt voor het opslaan van metadata voor applicaties gerealiseerd op basis van Fusion Middleware. Binnen AIA kan de MDS worden gebruikt voor het opslaan van XSDs en WSDLs. Je verwijst dan niet meer naar een WSDL op een server, maar naar de WSDL in de MDS. Hiermee wordt een extra ontkoppeling gerealiseerd. Ook de MDS is niet specifiek voor het AIA Foundation Pack, maar door de aard van het product met onder andere de beschikbaarheid van een centraal Common Data Model (CDM, zie bijvoorbeeld dit Whitebook) zeer goed gebruik van worden gemaakt.

Service Constructor

De Service Constructor is de tool waarmee ABCS (Application Business Connector Service) providers en requesters kunnen worden gegenereerd. De beschreven tijdwinst wordt voor een deel met de inzet van deze tool gerealiseerd. Daarnaast is er nog een kwalitatief aspect: door de integratie van deze tool met de Project Lifecycle Workbench kan de documentatie in lijn worden gebracht met de via de Oracle Enterprise Repository (OER) beschikbare documentatie. Deze integratie maakt het opzetten, bijhouden en beheren van governance relatief eenvoudig. De tooling biedt vanaf deze versie voldoende mogelijkheden om dit voor het hele ontwikkelproces eenvoudig in te richten.

Door de koppeling met de Project Lifecycle Workbench maakt de Service Constructor het eenvoudiger om governance op te zetten. Dit komt omdat automatisch de link tussen ontwerp en realisatie wordt gelegd en het raamwerk voor de annotaties voor de realisatie zonder extra inspanning wordt gerealiseerd.

Service Constructor wizard

Beheerfase

Hoewel het geen eigenschap is van AIA maar van de onderliggende software-infrastructuur, de Oracle SOA Suite, biedt het geïntegreerde overzicht van de berichten door de diverse componenten van een integratie een veel beter inzicht en overzicht. Hierdoor is het mogelijk om de tijd die nodig is voor de probleemanalyse bij het oplossen van (productie-) issues te verlagen.

In een 10g omgeving, waar AIA 2.5 gebruik van maakt, hebben de SOA Suite onderdelen ESB en BPEL een eigen console. In de 11g omgeving hebben Mediator (de opvolger van ESB) en BPEL een geïntegreerde console. Hiermee kan de hele berichtenstroom binnen een integratie van het begin tot het eind worden gevolgd. Hierdoor hoeft niet meer tussen consoles geschakeld te worden. Daar komt nog eens bij dat 10g niet eens de beschikking had over een unieke nummering van de berichten (ECID) die een koppeling tussen de consoles zou vereenvoudigen.

AIA geintegreerde console

De verwachting is dat door de hiervoor aangegeven factoren, de besparing per issue (voor een integratie) minmaal een kwartier zullen bedragen. De ondergrens van de totale besparing hangt af van het aantal issues dat per maand of jaar verwerkt moet worden. De waarde hangt af van het tarief dat voor dergelijke werkzaamheden gerekend wordt, of waartegen deze als dienst worden afgenomen.

Afsluiting

De business case moet voor elke situatie apart worden bepaald. In dit Whitebook worden een aantal aspecten voor het opstellen van de business case voor de migratie van AIA 2.5 naar AIA 11g besproken. Zeker als uw programma nog een behoorlijk aantal integraties voor de boeg heeft is het overstappen naar AIA 11g de moeite waard.

Waardering:
 

Reacties

Helemaal mee eens met deze conclusise, het gaat je echt veel tijd besparen en in 10g waren het losse componenten BPEL, ESB die met elkaar samen kunnen werken. In 11g m.b.v. SCA is het goed met elkaar geintegereerd en je kan het proces volgen in the Enterprise Manager

toch wat opmerkingen:

de Enterprise Repository is niet verplicht en ook niet nodig, Als je het wel gebruikt dan moet je er ook iets meedoen, anders kost het alleen maar tijd.

De AIA tools en scripts blijven een ramp, je moet soms wat tweaken en code tijdelijk verplaatsen naar een bepaalde directory om de scripts werkend te krijgen zoals de harvester en de deploymentplan generator. Dit is ok maar de documentatie praat er niet over , dus gebruik van java decompiler en ANT scripts ontleden is gewenst.

Ik zou persoonlijk AIA MDS lokaal houden dus voor een File ipv een DB MDS kiezen ( je wordt er gelukkig van ) en voor de werking maakt het niet uit omdat de ANT script de 2 MDS omgevingen in sync  houdt.

En Oracle moet nog wat patches uitbrengen of in sync lopen met de WLS / SOA en OSB releases. Nu klapt de Service Constructer en moet je annuleren. Dan kom je er achter dat hij het toch goed gedaan heeft..

Toch een ijzersterk product.

 

Hi Edwin, De Enterprise Repository is inderdaad geen verplicht onderdeel van de AIA Foundation Pack installatie. Het gebruik ervan vraag net als elke andere documentatie en beheerinspanning een investering (in tijd). Door de omvang van projecten waarvoor AIA ingezet wordt, denk ik dat het wel een hele logische stap is om het te gaan gebruiken. Zeker ook als je kijkt dat met deze versie dat allemaal een stuk handiger is geworden. Het helpt zeker als je met ANT overweg kan ;-) Nu deze versie van AIA wat langer beschikbaar is, zie je in ieder geval dat er meer oplossingen via Google, op de Oracle Forums en Metalink te vinden zijn.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.