Follow Us on Twitter

Oracle APEX 4.0: revolutie of evolutie?

Gepubliceerd in

Juni 2010 - In 2006 hernoemde Oracle HTMLDB naar Application Express (APEX). Vier jaar en 5 grote releases later is er veel veranderd. Of toch niet? De basis is hetzelfde gebleven; de resultaten verbeterd. Met versie 4.0 leren we dat APEX een heel stuk verder is gekomen. Maar: is het een revolutie, of slechts een evolutie?

In dit Whitebook  zullen een aantal grote veranderingen in versie 4.0 van Oracle Application Express worden belicht.

Focus

Twee jaar lang heeft het ontwikkelteam de tijd genomen om versie 4.0 aan het grote publiek te tonen. Gedurende die twee jaar is er op het web uitgebreid gespeculeerd over de nieuwe mogelijkheden en de kracht die de nieuwe versie zou hebben. De nieuwe features waren bekend, wat ze precies inhielden niet. De filosofie van het ontwikkelteam was echter altijd ‘we laten het pas los als het echt goed is’.
 
Het resultaat van deze intensieve ontwikkelperiode mag er, op z’n zachtst gezegd, zijn. De jongste versie van APEX laat zien een volwassen ontwikkeltool te zijn met als aandachtsgebied de eindgebruiker.

Tijdens het ontwikkelen van de nieuwste versie van Application Express is de focus duidelijk gewijzigd van het ontwikkelen van databaseapplicaties naar gebruikersinterfaces die goed werken en echt 'Web 2.0' zijn. Gebruiksvriendelijke schermen voor applicaties die de organisatie echt kunnen ondersteunen.

Door deze verschuiving komt er ook daadwerkelijk een product uit waar Oracle gebruikers mee kan faciliteren. In plaats dat het een stuk gereedschap voor ontwikkelaars blijft.

De Eindgebruiker

Dat de aandacht meer op de eindgebruiker ligt, merk je direct aan de grootste nieuwe features van APEX. De interface zegt alles. Het ontwikkelteam van Oracle heeft duidelijk door dat het hier om gaat.

In versie 3.1 kwam Oracle met de toevoeging 'Interactive Reports'. Een grote feature die nog altijd op veel steun kan rekenen. Het was de eerste serieuze stap van APEX richting ‘End User Computing’ en dit wordt binnen APEX 4.0 verder uitgebreid.
 
De grootste nieuwe eigenschap van APEX is iets wat Oracle 'Websheets' heeft gedoopt. Dit zijn zeg maar spreadsheets in een browser. Toch is dat wat kort door de bocht: Websheets zijn namelijk gewoon volwaardige APEX applicaties die compleet door de eindgebruiker opgezet, gebruikt en beheerd worden.

APEX Websheets
Een voorbeeld van een Websheet applicatie. Hierin zijn goed de mogelijkheden te zien

Binnen Websheets kunnen eindgebruikers zelf pagina’s toevoegen, navigatie aanpassen en elk type data invoeren dat zij willen. Daarnaast kan dit allemaal gedeeld worden met andere gebruikers. Doordat dit allemaal is gebaseerd op de APEX technologie, hebben we te maken met een goed beveiligde en presterende applicatie. Oracle geeft zo de kracht van APEX aan de gebruiker.
 
Mocht een Websheet applicatie volwassen worden, dan kan deze gemakkelijk omgezet worden naar een 'normale' APEX applicatie waarmee deze door de IT organisatie beheerd kan worden. Op deze manier wordt het mogelijk om 'End User Computing' binnen de organisatie in te zetten, maar wel professioneel ondersteund.
 
Voor de eindgebruiker is er nog meer toegevoegd aan de nieuwe versie van APEX. Zo zijn de interfacethema’s grondig aangepakt. Hierdoor krijgt een APEX applicatie vanuit de doos direct een moderner uiterlijk en dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede. Een belangrijk deel van deze interface verbeteringen is het inzetten van ‘Dynamic Actions’.

Dynamic Action 1Dynamic Action 2
Dynamic Actions: het veld 'Postal Code' is afhankelijk gemaakt van de inhoud van het veld ‘State’, zonder te programmeren.
 
Met Dynamic Actions kan de ontwikkelaar snel en zonder programmeren interactie in de applicatie zetten. Denk hierbij aan acties zoals het verbergen of tonen van elementen op een pagina bij een bepaalde waarde. Met deze Web 2.0 eigenschappen kunnen we in korte tijd functionaliteit toevoegen die er echt toe doet.
 
Naast deze grote veranderingen is er nog meer 'lekkers'. De grafieken en Interactive Reports zijn grondig onderhanden genomen. Door de onderliggende technologie van de grafieken op te waarderen naar AnyChart 5.1 krijgen we nieuwe mogelijkheden om data met behulp van grafieken te tonen.

TaartdiagramStaafdiagram
Voorbeelden van enkele grafieken in APEX 4.0

Niet alleen zien deze grafieken er een stuk beter uit dan in de vorige versie van APEX, maar ze zijn ook veel interactiever. Acties vanuit de grafieken instellen is kinderspel geworden en hiermee is het instellen van doorklikken naar onderliggende rapporten niet meer een kwestie van programmeren. De gebruiker kan zelf grafieken opstellen vanuit de vernieuwde Interactive Reports, waarmee rapportages in de handen van de gebruiker in plaats van de ontwikkelaar komen te liggen.

Al deze nieuwe functionaliteit zorgt ervoor dat de eindgebruiker een zeer moderne en krachtige interface wordt voorgelegd. Dit zijn de belangrijkste veranderingen van de focus van APEX.

De Ontwikkelaar

Uiteraard is de ontwikkelaar niet vergeten en is er ook voor hen van alles in de nieuwe APEX-versie vernieuwd. Dynamic Actions zijn natuurlijk een grote voorsprong voor ontwikkelaars. Ze hoeven XML en JavaScript meer te kloppen om deze functionaliteit aan de eindgebruiker te bieden. Maar het echte verschil is ergens anders te vinden.
 
De 'Application Builder' is nog altijd het hart van Application Express. Deze is in versie 4.0 voor het eerst sinds de release van APEX grondig onderhanden genomen. De 'Tree View' op de pagina’s is echt een verbetering te noemen. Het is nu in één oogopslag te zien hoe de hiërarchie binnen de pagina eruit ziet.

Tree View
De 'Tree View' in de Application Builder van APEX 4.0

Dit vergroot het bedieningsgemak voor de ontwikkelaar behoorlijk. Door verschillende aanpassingen is het voor de ontwikkelaar nog meer een plek geworden waar hij zich thuis zal voelen. Alle elementen binnen een pagina staan binnen handbereik en aanpassingen zijn sneller doorgevoerd.
 
Iedere ontwikkelaar heeft de vraag wel eens gesteld: 'dit heeft vast iemand anders al eens gebouwd'. Iets waar APEX echt niet in kon achterblijven was Plugins. De meeste ontwikkelplatforms kennen al soortgelijke technologie: herbruikbare onderdelen voor de ontwikkeling van applicaties. Op het web zijn al meerdere plugins beschikbaar gesteld, zoals voor het verzenden van email, maar ook Google Maps en verschillende RSS-readers.
 
Er is ook goed nagedacht over het ontwikkelen in (grote) teams. De nieuwe functionaliteit voor Team Development is echt een hele belangrijke verbetering. Hiermee maakt de tool het uit de doos direct mogelijk om een project echt op functionaliteit te sturen. Voor zowel ontwikkelaar als manager een grote verbetering.

Team Development
Team Development in APEX 4.0

Binnen APEX 4.0 Team Development is het mogelijk om te kijken welk werk nog gedaan moet worden voor een release van een applicatie die ontwikkeld wordt. Op deze manier wordt het makkelijker om met een team, gezamenlijk, aan een APEX applicatie te werken. De teamleden krijgen inzicht in de openstaande punten en kunnen sturen richting oplevering van iteraties.

Conclusie

Een revolutie? Ja. Er is in versie 4.0 zoveel wezenlijks veranderd aan de opzet en focus van Application Express dat dit wel gezegd mag worden. De ontwikkelomgeving is zo opgezet dat er in nog kortere tijd een goede gebruikersinterface opgeleverd kan worden.
 
De ontwikkelaar heeft nog meer de mogelijkheid om zich te richten op het neerzetten van functionaliteit in plaats van code schrijven. De gebruiker krijgt een interactief platform waarmee hij grip op zijn data heeft. APEX is volwassen geworden en getransformeerd in een technologie waar we niet meer omheen kunnen.

De in dit Whitebook vermelde nieuwe features van APEX 4.0 hebben allemaal betrekking tot de gebruikersinterface. Daarnaast is er nog veel meer te vinden. Zo heeft Oracle REST webservices toegevoegd aan het scala aan manieren om data te vergaren. Ook is de 'APEX Listener' uitgebracht, een op J2EE gebaseerd alternatief voor de Oracle HTTP Server of de Embedded PL/SQL gateway. Beide introducties hebben invloed op de architectuur van APEX, waardoor APEX steeds meer geschikt is voor Enterprise applicaties.

Door het nieuwe aandachtsgebied van APEX heeft Oracle een tool in handen waarmee daadwerkelijk snel gebruikersinterfaces opgeleverd kunnen worden.

Referenties

Oracle.com: Application Express version 4.0 new features
Whitehorses Blogs over APEX 4.0

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.