Follow Us on Twitter

Oracle 11gR2, een aantal nieuwe grid features uitgelicht

Gepubliceerd in

Oracle heeft onlangs release 2 van Oracle Database 11g gelanceerd. Hierin biedt Oracle nu nog meer geweldige mogelijkheden, zoals belangrijke nieuwe functies die grid computing gebruiksvriendelijker maken.

Ik wil hier kort een aantal van deze nieuwe mogelijkheden bespreken, het zijn er te veel om allemaal door te nemen.

Oracle ASM, een mooie oplossing, maar vaak wordt deze technologie opzij gezet omdat men denkt dat de extra functionaliteiten al door het SAN worden geboden. Zijn de uitbreiding in 11gR2 nu voldoende om toch voor ASM te kiezen?

Oracle One RAC Node, server fail-over voor kleinere databases zonder upscaling, maar konden we dit eigenlijk niet ook al in Oracle 10g RAC?

Door meer van dit soort nieuwe features wordt de DBA steeds meer gedwongen om te netwerk, operating systeem, en opslag problemen op te lossen: de DBA 2.0 is in aantocht.

ASM Cluster File System

ASM heeft zich inmiddels bewezen als een betrouwbaar middel om het management van data files te vereenvoudigen en te beheren. Sinds de eerste release van Oracle 11g is ASM geen onderdeel van de database meer, maar is het onder Grid Computing opgenomen. Dit is met name gedaan omdat de functionaliteit van ASM meer is dan alleen ‘database’. Met ASM is men in staat om via één weg toegang te verlenen aan een netwerk van opslag, waardoor grid oplossingen mogelijk zijn op storage nivo.

In Oracle 11g Release 2 heeft men ASM verder uitgebreid, zodat naast de data files, ook de Oracle binaries, Application file data, OCR en Cluster Voting Disks voor RAC kan onderbrengen. Dit betekent dat een gehele Oracle Database stack, inclusief bijv. Oracle Application Server op ASM Cluster File System geplaatst kan worden.

Dynamic Volume Manager

Het is via een standaard disk device driver mogelijk gemaakt om ASM vanuit het OS te benaderen en als file systeem te gebruiken. Hierdoor is het een compleet opslag oplossing geworden, voor zowel data files als niet data files. Het is overigens niet de bedoeling om de data files op de ‘niet data files’ manier weg te zetten. Het blijft de bedoeling om via de '+' notatie de locatie van data files aan te duiden.

Zo kan men nu via External tools die backups via het OS maken, files op ACFS benaderen en backuppen. Voor de toegang tot de files op ACFS wordt voor Linux / UNIX de “user group other” methode gebruikt, waar voor Windows de Access Control List wordt toegepast.

Snapshot

Het is met de nieuwe snapshot functionaliteit het mogelijk om een 'point-in-time' kopie van het file systeem te maken, waardoor deze als bron van een file system backup kan dienen. Uiteraard blijft RMAN de aanbevolen tool voor de backups van data files.

11g R2 RAC

RAC One Node

Traditioneel is RAC bedoeld om grote databases via meerdere instanties over meerdere systemen of nodes te verdelen. Dit om schaalbaarheid te kunnen bieden, maar ook om server fail-over op te kunnen vangen, zodat 'unplanned downtime' tot een minimum beperkt wordt. In omgevingen waar men het laatste voor kleinere databases wil bieden, maar waar de schaalbaarheid niet noodzakelijk is, heeft Oracle 'RAC One Node' ontwikkeld.

RAC One Node biedt de mogelijkheid om meerdere database instanties op een node te draaien én ervoor te zorgen dat bij het uitvallen van een server, deze instanties op een andere node in het cluster worden ondergebracht. Dit laatste wordt ondersteund door een nieuwe tool: Oracle Omotion. Door middel van deze tool wordt ‘instance relocation’ vereenvoudigd en kan men database instanties verplaatsen naar andere nodes. Helaas gaat dit niet volledig gepaard zonder 'unplanned downtime', want de instantie zal nog wel op een andere node opgestart moeten worden.

We zien echter hier een toepassing die ook in Oracle 10g al enigszins mogelijk is. Met behulp van ‘srvctl stop/start instance –d –i –n’ kunnen we een database instantie ook stoppen en starten op een node naar keuze, mits de is opgenomen in het RAC cluster.

Wat een aangename toevoeging aan deze instance relocation is, is de mogelijkheid van migraties en upgrades zonder downtime: switch met behulp van Omotion naar een tweede node, upgrade de eerste node, en schakel terug. Dit is overigens nu ook bij de grote RAC broer mogelijk.

Nu dat Oracle clients via de nieuwe SCAN methode (Single Client Access Name) kunnen connecteren, is het mogelijk om de database te verhuizen ongeacht op welke node deze draait, zodat dat de clients hier niets van merken.

Grid Plug 'n Play (GPnP)

Een andere nieuwe feature van 11gR2 binnen RAC is 'Grid Plug ’n Play'. Hiermee is een DBA in staat een systeem image (of golden image) van een bestaande node, zonder extra configuratie, deze op een nieuwe node te plaatsten.

Het configureren gaat grotendeels automatisch middels een zogenaamde Grid Naming Service. Binnen het cluster kan iedere node zelf informatie ophalen over zijn hostname, netwerk en virtuele netwerk adressen. Bij het toevoegen van een RAC node hoeft de DBA alleen maar een connectie naar GNS te maken en GPnP doet het werk.

Ook heeft men een Oracle Cluster Time Synchronization Service aan Clusterware toegevoegd, wat de tijdsynchronisatie tussen de server nodes regelt als er geen andere tijdsynchronisatie service beschikbaar is.

Server Pools

Ook nieuw binnen Oracle 11gR2 RAC is het concept van Server Pools. Het idee hierbij is dat database instanties worden toegewezen aan een groep van servers, de zogenaamde server pool. Er kan worden gekozen om deze resources dynamisch te laten verdelen binnen een server pool met behulp van policies of dat men toch manueel deze resources wil verdelen. Het voordeel van dit policy-based management is dat men resources kan verdelen op capaciteit en prioriteit, minimale resources kan toekennen en dat eventueel specifieke hardware voor bepaalde rollen als databases of applicatie servers gescheiden blijven.

DBA 2.0

Sinds de toevoeging van RAC in de Oracle productlijn en ondanks dat RAC ook voor applicatie servers en zelfs niet-Oracle producten gebruikt kan worden, blijft het in de praktijk veelal voor de Oracle database gebruikt worden.

Dit brengt voor de DBA nieuwe uitdagingen met zich mee als het gaat over netwerk, operating systeem, en opslag vraagstukken. Het wordt voor de DBA steeds lastiger om specifieke problemen te achterhalen, iets wij in de praktijk steeds vaker meemaken.

Netwerk problemen, bij RAC maar ook bij Data Guard, die als eerste in de database zichtbaar worden komen in eerste instantie meestal bij de DBA terecht. Deze moet in staat zijn om te achterhalen of het de database zelf is waar het probleem zich bevind (meestal in de ogen van de gebruiker) of dat er iets in het ondersteunende netwerk niet lekker zit. Hiervoor heeft Oracle nu naast ‘cluvfy’, de Cluster Health Monitor in het leven geroepen.

Cluster Health Monitor

Cluvfy (Enhanced Cluster Verification Utility) voert nu ook checks uit via de Oracle Universal Installer, de Database Configuration Assistant en de Oracle Enterprise Manager. Zodoende heeft Oracle de DBA in 11gR2 een nieuwe tool voor RAC en Clusterware beschikbaar gesteld: de Cluster Health Monitor (ook wel bekend als Instantaneous Problem Detection). Met deze monitoring tool kan men ‘real-time’ problemen onderzoeken, diep in de RAC en Clusterware configuratie. Het wordt op iedere node van het RAC cluster geïnstalleerd, waarna men op een client via een grafische interface informatie zien over resources, processen en devices op netwerk en OS nivo, makkelijker node evictions detecteren en alerts monitoren als thresholds overtreden worden.

Tevens kan men via de Cluster Health Monitor historische data opnieuw afspelen, om zo beter en dieper de problemen te analyseren en op te lossen, nadat er problemen met de RAC en Clusterware configuratie geconstateerd zijn.

Enterprise Manager Grid Control

De nieuwe functionaliteiten zoals Server Pool Policies en ASM Cluster File System zijn helaas nog alleen maar in Enterprise Manager Database Control 11gR2 beschikbaar. Men is nog druk bezig om de Applicatie Server in Grid Control naar Weblogic over te brengen, waardoor EM Grid Control 11 nog even op zich laat wachten. Voorlopig moeten we nog even met EM Grid Control 10.2.0.5 verder; de Oracle 11gR2 database kan hiermee nog wel gemonitord worden.

Conclusie

De nieuwe features in ASM en RAC maken deze grid opties meer veelzijdig en krachtiger. Steeds meer wensen uit de praktijk worden toegevoegd aan nieuwe releases van Oracle. Meer functionaliteit betekent niet automatisch meer complexiteit, zeker als deze nieuwe toevoegingen opgenomen worden in de Enterprise Manager, maar ze vergen wel meer veelzijdigheid van de DBA.

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.