Follow Us on Twitter

Oracle XML Publisher, vervanger voor Reports en Discoverer?

Gepubliceerd in

Juli 2006 – De rapportageoplossing Oracle XML Publisher bestaat al diverse jaren als onderdeel van het Oracle E-Business Suite. Ook de laatste versies van de, recent door Oracle overgenomen, producten Peoplesoft en JD Edwards zijn voorzien van deze oplossing.

Sinds een paar weken is het ook verkrijgbaar als een opzichzelfstaand product. Dit betekent dat het kan worden geïntegreerd binnen een Oracle Application Server omgeving of een zelf geschreven applicatie. Dit laatste kan met de beschikbare Java API bibliotheek.

XML Publisher biedt een oplossing voor de ontwikkeling en het management van zakelijke documenten, zoals bijvoorbeeld facturen. De kracht ligt vooral in de veilige distributie van de documenten naar medewerkers, klanten en leveranciers, in ieder gewenst formaat.

Een belangrijke vraag is of Oracle XML Publisher ook een geschikte kandidaat is om bijvoorbeeld Oracle Reports of Oracle Discoverer te vervangen. Dit Whitebook probeert een antwoord te geven op deze vraag.

Gebruikersinterface

Wie wel eens rapporten heeft gemaakt met een ander rapportage product, zoals bijvoorbeeld Reports en Discoverer, weet dat je je eerst wegwijs moet maken in een vaak niet bekende interface. Oracle XML Publisher Desktop heeft dit opgelost met een plugin in Microsoft Word. Als je bekend bent met dit product (en welke IT-er is dat niet?) kun je zonder problemen rapporten maken.


Rapporten ontwerpen in Microsoft Word

Alle opmaakmethoden van Word zijn zonder problemen te gebruiken. Via de plugin kun je velden, tabellen en grafieken invoegen. Voordat je dit kunt doen moet je wel eerst een datasource aangeven. Dit kan een XML bestand zijn of een SQL query. Indien SQL kennis ontbreekt dan is er ook een (redelijk beperkte) SQL Wizard aanwezig. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van JDBC connecties kun je ook gegevens halen uit databases van andere leveranciers zoals SQL Server van Microsoft. Als laatste ontbreekt een Preview functie uiteraard niet.

Webinterface

Zodra je in Word het rapport hebt gemaakt en deze hebt opgeslagen in RTF formaat (Rich Text Format) kun je deze importeren naar de Oracle XML Publisher Enterprise server. Oracle XML Publisher Enterprise draait op een J2EE gebaseerde applicatie server. Dit kan Oracle OC4J (versie 10.1.2 of 10.1.3) of Apache Tomcat (versie 5.0) zijn. Het importeren gebeurt via een webinterface.


Rapporten bekijken, bewerken en plannen via de webinterface

Nadat dit is gebeurd, kun je deze rapporten eventueel plannen. Oracle gebruikt hiervoor het Open Source pakket van OpenSymphony (zie: http://www.opensymphony.com/quartz/). Dit pakket vereist een schema in een Oracle database (versie 9.2 of hoger). Waarschijnlijk kun je hiervoor in latere versie van Oracle XML Publisher ook databases van andere leverancier gebruiken.

Ook het beheer van Oracle XML Publisher gebeurt via de webinterface. Hier kun je gebruikers en rollen definiëren. Indien gewenst kun je Oracle XML Publisher integreren met OID (Oracle Internet Directory). Dit vereenvoudigd de integratie van dit product met de rest van de Oracle producten zoals bijv. Forms en Portal. Verder definieer je in deze interface alle gegevensbronnen en de bezorgmethodes.


Het beheer scherm van Oracle XML Publisher

Zoals in bovenstaande screenshot te zien is, zijn er meer dan voldoende bezorgmethoden. Bij het plannen van een rapport kun je gebruik maken van een of meerdere bezorgmethoden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je een rapport kunt faxen naar je klanten, laat mailen naar je medewerkers en laat printen naar alle managers in een en dezelfde run.

Conclusie

Aangezien versie 5.6.2 van Oracle XML Publisher pas de eerste versie is die niet is gebonden aan de Oracle E-Business Suite, zijn er hier en daar wat kleine problemen. Een incomplete installatiehandleiding en een, in onze testopstelling, nog niet optimaal werkende plannings engine zijn hier voorbeelden van.

Of Oracle XML Publisher een geschikte kandidaat is om bijvoorbeeld Reports of Discoverer te vervangen is nog de vraag. Hoewel Oracle van plan is om deze drie producten samen te voegen in het toekomstige Fusion project heeft elk van deze producten momenteel nog zijn eigen voors en tegens. Oracle XML Publisher mist bijvoorbeeld de drill down en ad-hoc functionaliteit van Discoverer. Daarentegen heeft Oracle XML Publisher weer superieure distributie en publiceer mogelijkheden. Hopelijk kan Oracle in de volgende releases deze tekortkomingen oplossen. Tot die tijd heeft een overstap voor de meeste Oracle klanten te weinig voordelen.

Voorlopig lijkt Oracle zich met dit product op de bovenkant van de markt te richten. De huidige prijsstelling van de XML Publisher ligt boven die van de Enterprise Edition van Application Server. Het is daarmee vooral interessant voor organisaties met specifieke eisen op het gebied van distributie naar, liefst grote hoeveelheden geadresseerden.

Referenties

Over de auteur
Barry Vrielink heeft ruim 10 jaar IT ervaring waarvan de laatste 8 jaar als Oracle specialist. Hij houdt zich onder meer bezig met High Availability, Grid, integratie en performance oplossingen. Tevens heeft hij ruime ervaring als technisch projectleider, architect en (interim-) teamleider.

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.