Follow Us on Twitter

Oracle ADF Faces nu Open Source MyFaces Cherokee

Januari 2006 - op JavaPolis 2005, dat eind vorig jaar in Antwerpen plaatsvond, heeft Oracle zijn Java Server Faces (JSF) implementatie ADF Faces gedoneerd aan de Open Source gemeenschap. Het zal voortaan bekend zijn als subproject Cherokee onder Apache JSF project MyFaces.

Dit opzienbarende nieuws werd bekend gemaakt door Oracle product manager Jonas Jacobi, Oracle Architect John Fallows en MyFaces grondlegger Martin Marinschek. Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over de redenen van deze stap die een belangrijke impuls geeft aan de vestiging van de JSF-standaard als frontend oplossing. In dit whitebook geven we onze visie op de donatie. Daarnaast bespreken we wat ADF Faces is, wat Oracle precies aan MyFaces Cherokee doneert en hoe het nu verder gaat met beide projecten.

De Donatie

Waarom heeft Oracle de stap genomen ADF Faces (zie hieronder) te doneren? Oracle zelf noemt drie redenen. Ten eerste geloven ze in Java Server Faces als open standaard voor de toekomst. Ten tweede zien ze Apache MyFaces als de de facto standaard componenten bibliotheek en ten derde willen ze een sterke JSF gemeenschap.

Java Server Faces standaard

Oracle moet natuurlijk ook wel geloven in JSF. JSF is mede tot stand gekomen door de inbreng van Adam Winer, de Oracle architect van de web-frontend User Interface XML (UIX, zie hieronder). Dit is het product waarop ADF Faces gebaseerd is en dat overal gebruikt wordt in de E-Business suite van Oracle (Oracle Applications oftewel Project Fusion). De Focus van Oracle verschuift steeds meer van de database naar deze producten te oordelen naar het aantal overnames en zal uiteindelijk de belangrijkste bedrijfstak worden.

Java Server Faces gemeenschap

Hoe meer mensen dus bekend zijn met de technologie van de applicaties en er gebruik van maken hoe beter. Een sterke JSF gemeenschap helpt daar alleen maar bij en zoals ze zelf ook aangeven biedt het een tegenhanger voor het ontwikkelplatform .NET van Microsoft. Daarnaast ligt deze donatie in de lijn van een ontwikkeling die Oracle de laatste tijd ingezet heeft om producten gratis beschikbaar te stellen om het gebruik ervan te stimuleren en de bekendheid te vergroten. Zo is eerst JDeveloper gratis beschikbaar gesteld en afgelopen jaar de database met versie XE.

Apache MyFaces

De keuze voor MyFaces ligt voor de hand. Het is één van de belangrijkste componenten leveranciers en is een Open Source product. Er valt nog wel wat aan het imago van Oracle te verbeteren in de Java gemeenschap en de donatie kan hierbij helpen. De tijd dat de Java ontwikkelaars de zaal uitliepen bij een Oracle presentatie ligt nog niet zo heel ver achter ons. En Open Source heeft natuurlijk ook als voordeel dat je andersom ook het werk van anderen kunt gebruiken.

Hoewel een groot deel van de componenten naar Cherokee gaat verdwijnt ADF Faces niet en blijft Oracle resources inzetten op de ontwikkeling hiervan. Dit zullen echter de meer Oracle en Oracle applicatie specifieke componenten zijn. Vermoedelijk komt de eerste productie versie van ADF Faces uit met de nieuw JDeveloper die binnenkort te verwachten is.

ADF Faces

ADF Faces is Oracle's implementatie van Java Server Faces, zoals we in ons Whitebook van januari 2005 bespraken. Java Server Faces is de nieuwe web-frontend technologie die de voordelen van Struts en het Model View Controller (MVC) -model combineert met een sterke declaratieve pagina-componenten structuur en een flexibel event mechanisme.

De belangrijkste toevoeging van ADF Faces aan JSF zijn de hoeveelheid en rijkdom van de ADF Faces componenten. Zo zijn er verschillende menu componenten, een aantal componenten voor tabellen en een ForEach component voor record verwerking. In de laatste early access release zijn skinning, dat is het makkelijk wijzigen van het uiterlijk van de site, en facelets (JSF templates) opgenomen.

Daarnaast garandeert Oracle browser en browserversie compatibiliteit, wat geen sinecure is gezien de vele verschillen in deze wereld en ondersteunt het gebruik op de PocketPc.

ADF Faces is zoals gezegd gebaseerd op User Interface XML (UIX) waar het de meeste implementaties van overgenomen heeft. Dat het zo'n rijke implementatie is heeft het te danken aan het feit dat UIX de webvariant van de 'rich clients' van vroeger is. Dat is dan ook waar de toekomstige ontwikkelingen zich op zullen blijven richten, de implementatie van een Rich Internet Client. Er zijn daarom binnenkort componenten voor toolbars, drop-down menus, sliders etc. te verwachten.

My Faces Cherokee

De donatie van Oracle aan MyFaces subproject Cherokee bestaat uit de volgende componenten:

  • ~100 User Interface (UI) componenten;
  • HTML AJAX RenderKit (IFrame i.p.v. HttpXmlRequest), voorheen Partial Page Rendering genoemd;
  • Dialog Framework, voor Wizards en Procesflows;
  • Optimized Component Storage, waarmee efficiënt collections verwerkt kunnen worden;
  • Menu Model Abstraction (zie Fig. 1), dat vier menuniveau's biedt met de mogelijkheid meer niveau's toe te voegen met een treecomponent en een padvinder om de actuele locatie in het menu te kunnen zien;
  • Maven 2 Faces Plugin, voor het eenvoudig deployen van de applicaties;
  • Personalization Framework, dat per sessie de gebruikersvoorkeuren voor de applicatie vastlegt;
  • RenderKit Skinning Architecture, dat met Cascading Style Sheet 3.0 op high level componenten niveau het uiterlijk kan veranderen.

Voorlopig zal Cherokee nog in de projecten incubator van Apache opgenomen worden. Verwacht wordt echter dat het rond JavaOne in mei 2006 als officieel subproject van het MyFaces project opgenomen wordt.


Figuur 1: Voorbeeld "Menu Model Abstraction".

Conclusie

Met de donatie van ADF Faces aan de Open Source gemeenschap wordt het gebruik van JSF alleen maar aantrekkelijker. Het slagen van JSF staat of valt met het aanbod van toepassingen en componenten van leveranciers. Oracle is hier een belangrijke speler in en heeft zich er nu volledig voor uitgesproken. En dat is een gunstige ontwikkeling voor een mooie toekomst met goedkoop en makkelijk te ontwikkelen Rich Internet Clients.

Referenties

 

Over de auteur
Arianne van den Berg is senior Oracle/Java consultant en heeft ruim 10 jaar ervaring in de IT. Ze heeft zich vanuit een Oracle developer achtergrond ontwikkeld richting Java technologie en is de afgelopen twee jaar werkzaam in J2EE ontwikkelprojecten.

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.