Follow Us on Twitter

TopLink - een nieuw lid van de Oracle9iDS familie

Februari 2003 - TopLink is een set tools voor Java Developers, dat Oracle vorig jaar zomer van WebGain gekocht heeft. TopLink helpt ontwikkelaars om objecten uit Java applicaties te mappen op een (relationele) database - een moeilijk proces bij het ontwikkeling van Java applicaties. TopLink is gebouwd op JDBC en kan gebruikt worden voor iedere JDBC compliant database, zoals Oracle9i, DB2, SQL Server, Sybase, Informix, en zelfs Access.

TopLink, dat veel wordt gebruikt in de Java community - ook bijv. door BEA - versterkt en verbreedt Oracle's aanbod van Java tools en daarmee Oracle's positie op de Java markt. TopLink moet gezien worden als aanvulling op Oracle's JDeveloper, dat nog steeds niet zo goed is als het had kunnen zijn - met name de ondersteuning van UML (Unified Modeling Language) laat nog veel te wensen over. Door de aankoop van TopLink kreeg Oracle één van de meest gebruikte "object relation database mapping tool" in handen waarmee het gat in Oracle's Java product aanbod kon worden gedicht. 

Object-Relational Mapping

Maar wat is Object-Relational Mapping ? Veel middle-tier ontwikkelaars hebben ooit wel eens eigen code geschreven om wat in essentie entity beans zijn zonder de hulp van J2EE. Uitgaande van een goede ontwerp- en programmeermethodiek wordt de JDBC code ge-"encapsulate". Na twee of drie van deze zelf gebouwde entity beans wordt het al snel duidelijk dat het proces geautomatiseerd kan worden. Alles wat je nodig hebt is iets dat een database schema leest en vervolgens de classes uitspuugt die de entiteiten weergeven zoals gedefinieerd in de tabellen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er diverse tools op de markt gekomen zijn die dat kunnen, zoals TopLink. TopLink kan zelfs het truukje zelfs omgekeerd en database schema's creëren op grond van Java classes.

TopLink vs. EJB 2.0

Volgens Oracle biedt TopLink een aanvulling op EJB 2.0, omdat EJB 2.0 alleen ingaat op Container Managed Persistence (CMP) van entity beans. In tegenstelling tot TopLink biedt EJB 2.0 geen persistentie oplossing voor veel gebruikte niet-EJB architecturen zoals:

  • Reguliere Java objecten die gebruik maken van Servlets en JSP's 
  • Session Beans die "reguliere" Java business objects benaderen
  • Entity Beans die gebruik maken van Bean Managed Persistence

TopLink biedt zelfs enige meerwaarde wanneer EJB 2.0 CMP wordt gebruikt door o.a. een betere performance, ondersteuning van database f eatures zoals stored procedures en outer-joins, ondersteuning van in-memory querying en het gebruiken van zowel optimistische and pessimistische locking strategieën.

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.