Follow Us on Twitter

Oracle's XML Developers Toolkit - een introductie

In 1997 en 1998 werden de eerste grondslagen gelegd voor de XML 1.0 standaard. Oracle raakte in de twee jaar er na geïnteresseerd in de mogelijkheden van XML en adopteerde de XML technologie in een hoog tempo. Nadat Oracle een XML strategie had geformuleerd raakte steeds meer ontwikkelgroepen binnen Oracle geïnteresseerd in XML, zodat in 2001 meer dan 60 ontwikkelgroepen binnen Oracle XML in meer of mindere mate gebruikten. 

Ook de IT markt raakte steeds meer geïnteresseerd in XML, met name door de mogelijkheden die XML tezamen met XSL bood voor systeem integratie. Dit werd nog eens versterkt door de snelle opkomst van het Internet waardoor de behoefte groeide om toegang te verkrijgen tot de gegevens in diverse gedistribueerde systemen.

De historie

De XDK’s werden gebouwd door de CORE en XML ontwikkelgroep, die de technologie vervolgens intern weer beschikbaar stelde aan de diverse andere ontwikkelgroepen. Ieder product dat iets met XML moest doen, moet allereerst vaststellen of het XML document correct is, hetgeen betekent dat gecontroleerd moet worden of het XML document conform de gespecificeerde DTD of XML schema is. 

Omdat de diverse ontwikkelgroepen verschillende behoeften hadden werd de XML Parser tezamen met de bijbehorende XSLT processor in 4 verschillende talen beschikbaar gesteld: C, C++, Java en PL/SQL. Tevens werden verschillende implementaties van de XML parser beschikbaar gesteld waaronder command-line executables, libraries en jars. Ter ondersteuning van de diverse visuele applicatie ontwikkelomgevingen werden Java beans werden hieraan toegevoegd om XML te bekijken, wijzigen en transformeren. Vervolgens werd aan XDK ondersteuning toegevoegd voor o.a. W3C XML Schema, DOM Level 2, SAX Level 2.

De XDK’s

De Oracle XML Developer's Kits (XDK) zijn voor iedereen verkrijgbaar op http://technet.oracle.com en bevatten onderdelen voor het lezen, manipuleren, transformeren en bekijken van XML documenten. Zoals reeds beschreven zijn de Oracle XDK’s beschikbar voor Java, JavaBeans, C, C++ en PL/SQL. De XDK’s worden volledig door Oracle ondersteund en zijn zeer zeker geen shareware producten. 

De Oracle XDK’ s bestaan uit de volgende onderdelen:

  • De Oracle XML Parser voor Java is geschreven in Java en kan gebruik maken van de Oracle9i of Oracle9i Java VM. De Oracle XML Parser voor C en C++ zijn beschikbaar voor diverse Unix platforms en Windows NT. De XML Parser voor PL/SQL is gebaseerd op de Java XML parser en is beschikbaar vanuit de Oracle8i en 9i database server. De XML parsers maken gebruik van standaard DOM en SAX interfaces. 
  • De XSLT Processor verandert en plaatst XML in andere tekst gebaseerde formaten zoals HTML. 
  • De XML Schema Processor (voor Java, C, en C++) ondersteunt het gebruik van de W3C Schema standaarden om XML documenten met betere datatype informatie te voorzien dan mogelijk is met DTD’s. 
  • De XML Class Generator genereert Java and C++ classes met behulp van de informatie uit de DTDs en XML Schemas waarmee XML documenten conform de DTD of het Schema gecreëerd kunnen worden. 
  • De XML Transviewer Java Beans kunnen worden gebruikt om XML documenten visueel te bekijken en aan te passen, w.o. een XSLT Transformer bean, een XML DOM Parser bean, een XML Source Viewer/Editor bean en een XML Tree Viewer bean.
  • De XML SQL Utility maakt gebruik van SQL queries om XML documenten, DTDs en XML Schemas te genereren. 
  • De XSQL Servlet is een Java servlet die in een Oracle applicatie server gebruikt kan worden om dynamisch – met behulp van één of meer SQL queries - XML documenten te produceren. 

Externe XML API’s

Oracle heeft in de loop van de tijd een aantal producten en tools voorzien van een externe XML API veelal gebaseerd op de hierboven beschreven XDK.

Oracle8i/9i JServer

Oracle8i heeft een interne JVM gebaseerd op JDK 1.1, en Oracle9i heeft een JDK 1.2 compliant JVM. JServer laadt Java classes als stored procedures – hetgeen lijkt op wat Oracle met PL/SQL doet. Deze Java classes kunnen vervolgens gebruik maken van een in-memory JDBC connectie met de database. De Java componenten uit de XDK kunnen in JServer worden geladen om performance winst te behalen bij de database connecties.

JDeveloper

JDeveloper is Oracle's belangrijkste IDE (Integrated Development Environment). Sinds release 3.0 maakt JDeveloper gebruik van XML voor zowel intern gebruik (configuraties) en applicatie ontwikkeling. Alle XDK Java componenten kunnen met JDeveloper gebruikt worden, en de XML TransViewer beans kunnen geïnstalleerd worden op de toolbar palet. Release 3.1 kent een aantal belangrijke XML verbeteringen. Zo kunnen XML documenten gegenereerd worden, herkent de JDeveloper editor .xml en .xsl file types, wordt de syntax van XML documenten gecontroleerd en gebruikt JDeveloper's Business Components for Java een XML formaat voor de business rules en data.

Oracle9i Application Server

Oracle9i Application Server (Oracle9iAS) is Oracle's middle tier server product en biedt volledige ondersteuning van Oracle's XDK. De Java XDK componenten worden binnen de Oracle9iAS's JVM gebruikt ten behoeve van XML interfaces aan Web en Java applicaties. De PL/SQL componenten worden binnen de Oracle9iAS PL/SQL run-time omgeving gebruikt. Deze middle-tier mogelijkheden zijn belangrijk voor applicaties die zware XSL verwerking hebben of veel erg veel gebruikers moeten ondersteunen.

XML SQL utility

De XML SQL utility is in Java geschreven en heeft een PL/SQL interface. De XML SQL utility biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om SQL queries middels JDBC uit te voeren en de resultaten in XML formaat terug te ontvangen. Naast tekst stream output biedt de XML SQL utility ook de mogelijkheid om de output als een DOM result set object weer te geven, inclusief een DTD of Schema definitie. Net zoals de XDK Java componenten kan ook de XML SQL utility in Oracle8i/9i worden geladen als stored procedure en gebruikt worden met iedere relationele database die JDBC ondersteunt.

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.