Follow Us on Twitter

JDeveloper for NewBees - deel 1

Waarom kiezen voor JDeveloper
Gepubliceerd in

Je hebt tot nu gewerkt in de wereld van Oracle Developer  en bent gewend om hiermee snel applicaties te bouwen. Maar aan de horizon blinkt een nieuwe tool: JDeveloper - Oracle's Java development tool. In eerste instantie lijkt JDeveloper op Forms Builder (onderdeel van Oracle Developer), maar al snel merk je dat je in een andere wereld gekomen bent. De volgende vragen proberen we in deze Whitebook te beantwoorden:

  • Moet ik me nu helemaal op JDeveloper gaan richten? 
  • Welke tool is beter geschikt voor het bouwen van web applicaties? 
  • Hoe moet ik kiezen tussen Java en de Oracle Developer tools? 
  • Hoe verschilt het werken met JDeveloper met Oracle Developer?

Dit Whitebook verschijnt in een aantal delen, waarvan dit het eerste deel is. Volgende maand gaan we in op het werken met JDeveloper.

Welke tool moet ik gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is helaas "het hangt er van af". De beide producten zijn bedoeld voor een verschillend gebruik. De keuze voor JDeveloper of Oracle Developer is afhankelijk van de eisen die aan het te bouwen systeem gesteld worden èn de kennis die voorhanden is. Kiest men nog voor traditioneel client/server of voor "web deployment"? Heeft men voldoende Java kennis voorhanden?

Java biedt een moderne, volledig object georiënteerde omgeving voor de ontwikkeling van web gebaseerde applicaties. Object oriëntatie geeft grote voordelen in de analyse en ontwerp van applicaties, omdat bedrijfsconcepten eenvoudiger ge-mapped kunnen worden met objecten dan met de standaard relationele datastructuren. Het grote nadeel van Java is echter dat het relatief nieuw (althans voor Oracle ontwikkelaars) is ten opzichte van de traditionele client/server omgevingen (zoals o.m. Oracle Developer).

Het werken in een Java omgeving verschilt nogal van het werken in een Oracle Developer omgeving. Eén van de redenen waarom Oracle Developer populair geworden is omdat er maar één programmeertaal voor zowel de client als de server wordt gebruikt, namelijk PL/SQL wordt gebruikt. In Java ontwikkel omgevingen wordt naast Java ook HTML, JSP tags, cascading stylesheets, XML en Javascript gebruikt. Tevens is kennis van alleen Java niet genoeg om succesvol Java applicaties te bouwen: kennis van het J2EE componenten model en de diverse frameworks, zoals Struts, en design patterns, zoals MVC, is een must. Terwijl Oracle Developer eigenlijk maar één formaat kent, de .fmb file, kennen Java applicaties meerdere formaten: een Java applicatie, een applet, een servlet of een JSP applicatie. 

Kortom, het is geen eenvoudige klus om op korte termijn over te schakelen naar JDeveloper en dus op Java, maar wacht niet te lang omdat het enige tijd kost om op full-speed te komen. Wij verwachten dat op langere termijn veel organisaties (80% gebruikt nu al Java) naar volledige Java omgevingen gaan migreren. De 100% Windows "shops" zullen waarschijnlijk met de .NET hype mee gaan (zie ons andere Whitebook van deze maand).

Hoe te kiezen?

Welke factoren spelen een rol in de juiste beslissing?

  • welk gebruik: client/server of web?
  • is er Java kennis/ervaring voorhanden in het team?
  • hoe betrouwbaar is de leverancier van de tool?
  • waar gaat de markt naar toe i.v.m. het werven van voldoende kennis?
  • hoe stabiel is de uiteindelijke code?
  • welke hardware/software is voorhanden?

De tool (of programmeertaal) die gekozen wordt voor een bepaalde applicatie is een keuze die zorgvuldig gemaakt moet worden, omdat deze een integraal onderdeel gaat vormen van het systeem. Het kan wel eens zeer kostbaar blijken om achteraf een verkeerde keuze te corrigeren. 

Waardering:
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een persoon bent en om spam te voorkomen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.